ISW arată că forțele ucrainene își continuă contraofensiva, dar numărul sectoarelor de atac a crescut la șase, de la patru săptămâna trecută. În general au loc lupte poziționale, într-un război de uzură cu câștiguri teritoriale mici și treptate.

Potrivit Ministerul rus al Apărării, în ultimele 24 de ore, ucrainenii au desfășurat operațiuni ofensive în direcția Liman (Frontul de Est), în zona Bakhmut (Donbas), în suburbiile orașului Donețk (Donbas), în estul și în centrul regiunii Zaporijie, precum și în Herson.

Atât sursele ruse, cât și cele ucrainene, raportează avansări treptate ale Armatei Ucrainene pe flancurile din jurul orașului Bakhmut.

Potrivit ISW, imagini geolocalizate indică faptul că forțele ucrainene au avansat la 12 km sud-est de Vuhledar (Frontul de Sud). Sursele ruse recunosc acum avansarea forțelor ucrainene pe axa Orikhiv, în vestul regiunii Zaporijie, despre care Putin a declarat că este principala direcție a contraofensivei ucrainene. Atât sursele ruse, cât și cele ucrainene susțin că în această zonă au loc lupte semnificative, iar bloggerii ruși spun că ucrainenii și-au schimbat tactica, preferând atacuri de hărțuire în grupuri mici, probabil pentru a nu-și expune tancurile și blindatele atacurilor aviației ruse.

ISW observă că “încercarea Ministerului Apărării din Rusia de a exagera o potențială victorie tactică în apropierea Podului Antonivski și eforturile sale de a restricționa informațiile contrare” se lovește de rezistența bloggerilor militari ruși. Aceștia nu numai că arată că luptele și bombardamentele în zonă continuă, dar dau vina pe comandamentul militar rus pentru că nu a furnizat bărci de patrulare, muniții și provizii pentru a împiedica trecerea Niprului de către ucraineni. Unii dintre ei acuză Ministerul Apărării că a mințit cu privire la situația din prima linie, iar ISW observă că acesta are în continuare probleme de credibilitate în spațiul informațional rus, chiar dacă nu mai este atacat de Prigojin și de platformele acestuia de comunicare.

Ribar, unul dintre bloggerii militari ruși cu mare audiență, observă că bombardamentele ucrainene din zona Belgorod au scăzut la jumătate față de luna trecută, dar au crescut semnificativ cele din zona Herson. Arată că ucrainenii vor continua să forțeze trecerea Niprului și că rușii nu pot “curăța” zona din cauza acoperirii de artilerie de pe malul drept, de care beneficiază infanteria ucraineană.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday