Oficialii ruși au descris o operațiune surpriză care s-ar fi desfășurat după ce Podul Antonovski, de lângă Herson, a fost lovit cu o rachetă Iskander, pe 30 iunie. Vladimir Saldo, guvernatorul rus al părții ocupate din regiunea Herson, a susținut că în noaptea de vineri spre sâmbătă forțele speciale GRU au fost parașutate în spatele pozițiilor controlate de ucraineni în stânga Niprului, iar apoi atacul a fost dublat de un asalt de infanterie și tancuri, în timp ce artileria rusă a bombardat pozițiile ucrainene din stânga și din dreapta râului.

Saldo susține că acum nu mai există niciun cap de pod ucrainean, dar ISW observă că nu există nicio dovadă în acest sens, iar numeroși bloggeri militari ruși spun că “operațiunile de curățare” din zona Podului Antonivsky sunt încă în desfășurare. “Laudele exagerate ale Rusiei privind înfrângerea unei mici grupări ucrainene care debarcase de câteva săptămâni în stânga Niprului sugerează fie că comandamentul militar rus se teme sincer de un atac ucrainean asupra malului de est al regiunii Herson, fie că își dorește cu disperare să anunțe o victorie după rebeliunea Wagner. Tot sursele ruse au susținut anterior că numărul soldaților ucrainene de lângă Podul Antonovski era de doar 70 de oameni și că comandamentul rus a ordonat eliminarea acestora indiferent cât de semnificative ar fi pierderile de personal și echipamente. (…)  Declarațiile bloggerilor ruși sugerează că comandamentul militar rus ar putea fi din ce în ce mai îngrijorat de un potențial desant ucrainean pe malul de est al regiunii Herson”, mai arată ISW.

Între timp, rușii recunosc că, tot pe Frontul de Sud, dar pe axa Tokmak, ucrainenii au avansat spre Robotine circa 1,5 km în adâncime, pe o lungime a frontului de aproximativ 6 km. Robotine este abia prima linie fortificată spre Tokmak, un orășel strategic pentru întreg Frontul de Sud. Săptămâna trecută, Vladimir Putin a declarat că aceasta este principala axă a contraofensivei ucrainene. Așa cum arată grafica ISW, aceasta este și cea mai puternic fortificată apărare a rușilor.

Ieri, generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme (șeful militar al Pentagonului), a spus că operațiunile contraofensive ucrainene vor dura mai mult decât se așteptau unii observatori occidentali, pentru că forțele ucrainene înaintează în mod deliberat treptat, având în față câmpuri minate dificile, avansul zilnic fiind între 500 de metri și 2.000 de metri. Milley a reiterat că se așteaptă ca operațiunile de contraofensiva ucrainene să dureze până la 10 săptămâni.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday