Ministrul de Interne a comunicat că, până la ora 3 dimineața fuseseră arestate 486 de persoane, în toată Franța, adăugând că nivelul violenței părea să fi scăzut în intensitate, în a cincea noapte de jafuri și confruntări cu poliția. 45 de mii de jandarmi și polițiști au fost dislocați în noaptea de sâmbătă spre duminică, forțe suplimentare fiind trimise Lyon, Grenoble și Marsilia. Dintre aceștia, 7.000 de polițiști au fost mobilizați numai în Paris și în suburbiile capitalei, 126 de persoane fiind arestate azi-noapte.

După ce pe rețelele sociale a fost lansată o chemare la protest pe Champs Elysees, bulevardul a fost literalmente ocupat de forțe de ordine, iar atacurile în zonă nu au mai avut loc.

Cel mai intens punct al răscoalei pare a fi fost azi-noapte Marsilia, forțele de ordine s-au confruntat cu răsculații până târziu în noapte. Cu toate acestea, până la miezul nopții, autoritățile din Marsilia și Lyon raportau mai puține incidente decât în noaptea precedentă, 56 și, respectiv, 21 de persoane au fost arestate în cele două orașe.

Sâmbătă, președintele Emmanuel Macron și-a amânat vizita în Germania, în condițiile în care Nahel, adolescentul împușcat de polițiști, a cărui moarte a dus la aprinderea manifestațiilor, a fost ieri înmormântat. Deși o mare mulțime de oameni s-a adunat în fața moscheii în care s-a desfășurat serviciul religios, acesta a fost totuși unul privat, accesul presie fiind interzis de familie.

De-a lungul a cinci zile de răscoală, au fost incendiate 2.000 de vehicule și peste 200 de polițiști au fost răniți. Peste 700 de magazine, supermarketuri, restaurante și bănci au fost devastate, jefuite și uneori arse. Ministrul de Interne a comunicat că media de vârstă a celor arestați este de 17 ani.

Sursă alternativă: BFMTV, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday