Telescopul spațial Euclid al Agenției Spațiale Europene a decolat sâmbătă la bordul unei rachete SpaceX din Florida. După o oră de la lansare, s-a desprins de racheta Falcon 9, și a pornit într-o călătorie de aproximativ o lună până la destinația sa, cunoscută sub numele de al doilea punct Lagrange al orbitei solare, un loc de echilibru gravitațional din sistemul solar.

Misiunea Euclid este de a realiza o imensă hartă 3D a cosmosului, în efortul de a face conexiuni între materia întunecată și energia întunecată. Pe o perioadă de şase ani, sonda va întocmi o hartă tridimensională a Universului, cuprinzând aproximativ două miliarde de galaxii şi acoperind o treime din cer. Galaxiile îndepărtate observate vor permite să se călătorească înapoi în timp, până acum 10 miliarde de ani – timpul necesar pentru ca lumina lor să ajungă la noi.

Cantitatea imensă de date colectate va fi făcută publică, astfel încât comunitatea ştiinţifică să poată profita pe deplin de ea, pe urmele celor aproximativ 2.600 de cercetători din 15 ţări care sunt membri ai consorţiului Euclid, conform News.ro.

Sursă: DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday