Reuters a avut acces la un proiect de directivă obligatorie care va fi prezentat de Comisia Europeană miercuri, 5 iulie. Acesta prevede ca statele membre să micșoreze risipa de alimente cu 30% pe cap de locuitor până în anul 2030, comparativ cu 2020. Un alt obiectiv este reducerea cu 10% a pierderilor tehnologice de resurse alimentare, în fazele de procesare și de producție, tot până la finalul acestui deceniu.

Agenția de presă notează că draftul ar putea fi modificat, înainte de a fi dezvăluit în mod public, întrucât el mai trebuie negociat de Consiliul Uniunii Europene cu Parlamentul European. În cadrul proiectului, ar trebui să fie detaliate metode concrete de atingere a țintelor, de exemplu prin eliminarea promoțiilor comerciale care încurajează cumpărarea unor cantități mari de alimente de către  cetățeni, acordarea de stimulente pentru fermieri, dar și pentru magazinele care își donează produsele rămase către cantinele sociale. 

În fiecare an, un locuitor al Uniunii Europene aruncă în medie 131 de kilograme de mâncare, conform statisticilor prezentate de Comisie și citate de Reuters. Risipa se alimente implică irosirea nu numai de bani, dar și de energie, apă și combustibili, toate folosite degeaba pentru producția, transportul și vânzarea lor. 

Sursa: Reuters 

Foto: 1701200801 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday