Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a informat că statul său este interesat să ia parte la programul nuclear al NATO, după summitul de la Bruxelles. Oficialul a menționat că decizia finală aparține SUA și a insistat asupra necesității unei hotărâri rapide. “Polonia nu vrea să stea degeaba în timp ce Putin escaladează diferite amenințări”.

Programul de partajare a armelor nucleare al NATO este parte a strategiei de descurajare susținută de Alianță. Acesta permite furnizarea de focoase nucleare aliaților care nu au un astfel de armament. Din noiembrie 2009, în cadrul programului, arme nucleare americane au fost amplasate în Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia.

Amintim că, pe 25 mai, miniștrii Apărării din Rusia și Belarus au semnat documente privind desfășurarea de arme nucleare tactice pe teritoriul Belarus. Vineri, 16 iunie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că primele focoase nucleare tactice rusești se află deja în Belarus, iar transferul final va fi finalizat până la sfârșitul anului.

Sursă: Pravda

Foto: Gints Ivuskans | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday