Cea mai înaltă instanță electorală din Brazilia a votat pentru a-i interzice fostului președinte, Jair Bolsonaro, să mai candideze pentru funcții publice în următorii opt ani. Acesta este acuzat că a abuzat de puterea sa politică și că a mințit în legătură cu sistemul electoral, manipulând populația cu ajutor mass-media.

Acuzațiile împotriva lui Bolsonaro au fost aduse după ce în iulie 2022, în timpul unei întâlniri la care au participat mai mulți ambasadori, fostul președinte ar fi răspândit informații false despre sistemul electoral brazilian și ar fi pus sub semnul întrebării credibilitatea acestuia, strategie pe care a folosit-o în campania sa de realegere. 

De asemenea, acesta a pretins că rezultatele alegerilor din 2022 ar putea fi fraudate, deoarece “mașinile de vot au schimbat opțiunile alegătorilor pentru a favoriza adversarul”. Pe lângă asta, Bolsonaro a insinuat că autoritățile electorale și judiciare protejează “teroriști”. 

Întreaga întâlnire a fost transmisă în direct de canalele oficiale de televiziune și pe YouTube. În urma transmisiunii, YouTube a șters videoclipul pentru că nu a respectat politica sa privind știrile false.

În timpul unei emisiuni radio difuzată vineri, Bolsonaro a declarat că intenționează să facă apel la decizia judecătorilor. 

Surse alternative: DW, CNN

Sursa foto: Celso Pupo Rodrigues | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday