Update ora 23:00 Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General de Poliție al Republicii Moldova, a declarat într-o conferință de presă: “Cetățeanul în cauză s-a prezentat cu cetățenia Tadjikistanului. Alte aspecte privind alte cetățenii sunt în curs de investigare. Nu cred că aspectul de dublă sau triplă cetățenie este de bază în această situație. La moment, nu există nicio confirmare că acesta are legături cu grupări și structuri militare sau paramilitare din afara Moldovei. Din primele verificări, persoana nu era în vizorul vreunei instituții de cercetare a legii din afara țării”.

Oficialul a declarat că pe lângă cetățeanul din Tadjikistan, au mai exista și alte persoane declarate inadmisibile pe teritoriul Moldovei, dar care nu aveau legătură cu acesta dintâi. Ele se află în custodia autorităților.

Update ora 19:40: Potrivit prim-ministrului Republicii Moldova Dorin Recean, atacatorul este din Tadjikistan, fostă republică a URSS. “Unui cetățean din Tadjikistan de 43 de ani i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova din considerente de securitate. În timpul însoțirii sale către zona sterilă pentru a fi returnat, acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară, cu arma sustrasă de la un angajat al poliției de frontieră. O altă persoană – pasager – a fost rănită și se află în îngrijirea medicilor“, a transmis premierul.

Update ora 19:20: Maia Sandu a reacționat după incidentul de la Aeroportul din Chișinău, precizând că “Instituțiile statului sunt în alertă sporită, poliția și organele de forță sunt mobilizate pe tot teritoriul Republicii Moldova“.

De asemenea, a detaliat că cele două persoane ucise în urma atacului sunt un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară.

Update ora 18:50: Ministerul moldovean al Internelor a confirmat că atacatorul a fost prins și că două persoane au fost ucise.

Cu regret informăm publicul că există două victime ale agresorului. Acestea și-au pierdut viața în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, la datorie. Autoritățile restabilesc situația în zonă. Agresorul va fi tras la răspundere de instituțiile de aplicare a legii care au deschis dosar de cercetare penală pe această cauză. Cercetarea este deja declanșată de către Procuratura Generală. Activitatea comercială și regimul zborurilor la acest moment continuă să fie întrerupte. Pe timpul intervenției autoritățile au avut grijă să protejeze civilii care se aflau în zona de pericol. Conducerea țării a fost informată de urgență în legătură cu situația respectivă“.

Știrea în forma inițială: Un bărbat a deschis focul pe Aeroportul Chișinău, pe motiv că nu i s-a permis intrarea în țară. Ministerul de Interne anunță că sunt cel puțin două victime. Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova a anunțat următoarele: “În urmă cu puțin timp, la Aeroportul Internațional Chișinău, a avut loc un incident în care s-a folosit arma de foc de către un cetățean străin căruia nu i-a fost admisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Autoritățile confirmă două victime. Exact în acest moment Brigada de poliție cu destinație specială FULGER intervine la fața locului. Agresorul a fost capturat în urmă cu câteva momente. În acest moment pericolul a fost înlăturat. Agresorul a fost rănit și primește îngrijiri medicale”.

Potrivit presei locale, în jurul orei 17:00 s-au auzit împușcături, iar potrivit primelor informații, și un polițist de frontieră ar fi fost rănit. Atacatorul s-ar fi baricadat în interiorul clădirii, dar autoritățile au evacuat personalul care lucrează în incinta aeroportului.

Nu este clar dacă atacatorul a folosit propriul pistol sau a smuls arma unui polițist de frontieră. Dacă acesta a venit cu un zbor comercial, ar fi trebuit ca pistolul să fie depistat la controlul de securitate.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday