Reuters a discutat cu nouă dintre supraviețuitorii de pe nava scufundată, iar șase dintre ei au povestit, sub protecția anonimatului, cum s-au desfășurat lucrurile. Potrivit acestora, paza de coastă a încercat să remorcheze nava pe care se aflau, o manevră periculoasă, care în cele din urmă a provocat scufundarea ambarcațiunii.

Inițial, purtătorul de cuvânt al pazei de coastă a exclus această ipoteză, spunând că nava cu migranți, Adriana, s-a scufundat când salvatorii se aflau încă la 70 de metri distanță. Totuși, în presa locală începuseră să apară declarații ale celor care au fost pe barcă și care relatau un episod similar cu cel povestit pentru Reuters. “Am strigat «Stop!» când o navă a gărzii de coastă grecești a început să ne tragă cu o frânghie și prindeam viteză”, a declarat unul dintre martori.

În acest context, paza de coastă și-a schimbat ulterior declarațiile, spunând că într-adevăr a atașat o frânghie de navă, dar nu pentru a o tracta, ci pentru a o aduce mai aproape astfel încât cele două echipaje să poată discuta. Față de varianta martorilor care au supraviețuit accidentului, paza de coastă susține că migranții au dezlegat sfoara și au strigat “Nu avem nevoie de ajutor”.

Câteva ore mai târziu, arată jurnalul de intervenție, la 1:40, din cauză că nava cu migrați nu se mai mișcase deloc, paza de coastă a verificat din nou care este situația în care se află. Autoritățile au susținut în mod constant că nava nu ar fi avut de fapt nevoie de ajutor.

Nava Adriana a plecat din orașului libian Tobruk spre Italia, fiind supraîncărcată cu sute de persoane venite din Siria, Egipt și Pakistan. Cei care au fost pe ambarcațiune povestesc cum traficanții au aruncat sticle de apă potabilă de pe aceasta pentru a face loc și a înghesui un număr cât mai mare de oameni. Prețul pentru călătorie era între 4.500 și 6.000 de dolari pentru fiecare persoană, cu o suprataxă de peste 55 de dolari pentru cei care voiau să stea pe punte, considerată “mai sigură”.

Investigație integrală pe Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday