Frontul de Sud. Declarațiile autorităților ucrainene legate de contraofensivă sunt tot mai optimiste, deși aceasta încă este în faza de uzură, iar linia fortificată din sud (denumită Linia Surovikin) încă nu a fost penetrată. Armata Ucraineană pare a-și concentra eforturile pe două direcții, spre Tokmak și Vasilivka. Potrivit ISW, forțele ruse au construit la începutul lunii mai un baraj la marginea orașului Tokmak, posibil pentru a inunda orașul, în situația în care ucrainenii sparg linia defensivă.

Pe de altă parte, surse ruse arată că un grup operațional de rezervă al Armatei Ruse a fost mutat spre Herson. Capul de pod ucrainean stabilit în stânga Niprului, weekendul trecut, pare să reziste. Nu este clar dacă ucrainenii au reușit într-adevăr să mărească numărul forțelor din stânga Niprului, dar bloggerii militari ruși susțin că atacurile de aviație și artilerie nu au reușit să-i elimine pe ucraineni, deși Ministerul rus al Apărării susține că ar controla în totalitate malul stâng.

Frontul din Donbas. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ucrainene au preluat “inițiativa strategică” în direcția Bakhmut și desfășoară în prezent o amplă ofensivă în zonă. Un ofițer ucrainean a susținut că deja Armata Ucraineană poate bombarda orice punct din oraș, ceea ce înseamnă că se apropie de “încercuirea operațională” a trupelor ruse aflate acolo.

În general, ucrainenii se feresc să facă declarații referitoare la mișcarea frontului, iar atunci când fac, acestea pot avea rolul de a determina scăderea moralului trupelor ruse. În situația de la Bakhmut, este de așteptat ca Armata Rusă să ia decizia retragerii trupelor pe pozițiile fortificate pregătite în spatele frontului.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday