UPDATE, sâmătă, ora 7.00. Poliția a arestat vineri noaptea 471 de persoane, implicate în confruntări violente și jafuri, în toată Franța. Marsilia și Lyon au fost centrul confruntărilor, dar ministrul de interne spune că acestea au fost mai puțin intense decât în nopțile precedente.

La Marsilia, o explozie a zguduit zona portului, iar un magazin de arme din centru a fost jefuit. Poliția spune că au dispărut mai multe puști de vânătoare, dar nu și muniție.

Tulburările se răspândesc și în teritoriile franceze din Caraibe. În Guyana Franceză, poliția a fost atacată cu arme de foc și un funcționar guvernamental a fost împușcat mortal în capitala Cayenne.

Fotbalistul Kylian Mbappé a postat pe Twitter un mesaj în care spune că, deși susține protestele, violențele trebuie să înceteze:

“Ca toți francezii, am fost surprinși și șocați de moartea brutală a tânărului Nahel. În primul rând, gândurile mele se îndreaptă către el și familia lui, căreia îi transmitem sincere condoleanțe.

Desigur, nu putem rămâne insensibili la circumstanțele în care a avut loc această moarte inacceptabilă.

De la acest eveniment tragic, am asistat la expresia furiei populare a cărei substanță o înțeleg, dar a cărei formă nu o pot susține. Mulți dintre noi provin din cartiere muncitorești și împărtășim aceste sentimente de durere și tristețe. Dar acestei suferințe se adaugă aceea de a asista neputincioși la un adevărat proces de autodistrugere. Violența nu rezolvă nimic, cu atât mai puțin atunci când se întoarce inevitabil și neobosit împotriva celor care o exprimă, a familiilor lor, a celor dragi și a vecinilor. (…) Există și alte moduri pașnice și constructive de a te exprima. Acolo ar trebui să ne concentrăm energia și gândurile. Timpul violenței trebuie să se încheie pentru a face loc celui al doliu, al dialogului și al reconstrucției”, a scris Mbappe.

Update ora 22:30. Violențe, vineri seara, la Lyon și Marsilia, pe fondul răscoalelor provocate de împușcarea unui adolescent de către poliție. Interdicțiile de adunare sunt ignorate inclusiv la Paris.

Presa franceză scrie că au loc ciocniri între forțele de ordine din orașul Lyon și o parte din cele 1.300 de persoane care s-au adunat până acum. La Marsilia, au fost arestate 36 de persoane și doi polițiști au fost răniți ușor.

În Place de la Concorde din centrul Parisului s-au adunat sute de persoane, în ciuda faptului că poliția a interzis demonstrațiile în locurile publice aglomerate, cum ar fi această piață, dar și Champs Elysee, Tuileries sau zona din fața parlamentului.

În mai multe orașe din departamentele Seine-Saint-Denis și Hauts-de-Seine, forțele de ordine folosesc drone pentru a supraveghea mulțimile de oameni din aer.

Update ora 19:15 Prim-ministrul Élisabeth Borne a declarat că forțele de ordine vor folosi vehicule blindate pentru a reprima protestele. “Forțe mobile suplimentare” vor fi desfășurate împreună cu vehiculele jandarmilor francezi, a declarat Borne, care a anunțat, de asemenea în urmă cu câteva are că “evenimentele de amploare care necesită personal și care pot prezenta riscuri pentru ordinea publică” vor fi anulate.

Update ora 15:55 Emmanuel Macron, care și-a scurtat prezența la Consiliul European de la Bruxelles, s-a întors la Paris și a prezidat ședința celulei de criză. El a susținut o conferință de presă în care a declarat că rețelele sociale alimentează violențele din țară și că agențiile de stat vor cere platformelor ca Snapchat și Tiktok ”să șteargă conținutul cel mai sensibil”.

Vor fi luate măsuri pentru a-i identifica pe cei care folosesc rețelele pentru a îndemna la dezordine sau a exacerba violențele, a mai spus Macron, care a adăugat: “Uneori, avem senzația că unii dintre tineri trăiesc în stradă violența din jocurile video care i-a intoxicat”.

Președintele a făcut apel la părinții de adolescenți să-i țină pe aceștia în casă, pentru că mulți dintre cei reținuți de poliție sunt tineri, și a mai afirmat că în toată țara vor fi desfășurate ”forțe suplimentareîn fața revoltelor.

Marsilia a interzis, astăzi, demonstrațiile publice, iar Parisul a scurtat programul de transport în comun. Președintele Macron a declarat că violențele sunt alimentate pe rețelele sociale și că autoritățile îi vor identifica pe instigatori.

Update ora 15:35 Autoritățile locale din Marsilia, al doilea mare oraș al Franței, au interzis astăzi demonstrațiile publice. Toate mijloacele de transport în comun își vor încheia programul la ora locală 19 (ora 20 a României), iar poliția a interzis posesia și transportul de artificii sau obiecte care ar putea fi folosite ca arme.

Primarul a făcut apel la unitate și calm. A adăugat că noaptea trecută, au fost provocate 156 de incendii, zeci de magazine au fost vandalizate sau jefuite și 14 mașini arse. 

În regiunea Ile-de-France, autobuzele și tramvaiele vor ieși de pe traseu în fiecare seară, la ora 21, până la noi ordine. Compania de transport a precizat că această măsură vine să protejeze angajații și călătorii.

Presa franceză scrie că violențele aduc aminte de cele din anul 2005, când doi tineri cu origini africane și-au pierdut viața în timp ce erau urmăriți de poliție. După acel incident, în țară au avut loc trei săptămâni de revolte.

Știrea în formă inițială: Ceea ce a pornit ca un protest față de brutalitatea poliției, după împușcarea unui adolescent de 17 ani, marți, într-o suburbie a Parisului, s-a transformat într-o răscoală generalizată în toate orașele mari ale Franței, grupuri de tineri incendiind și jefuind orice – clădiri, mașini, pubele de gunoi, secții și autospeciale de poliție.

Ministerul de Interne a mobilizat 40 de mii de jandarmi și polițiști, la nivel național, iar vineri, la primele ore ale dimineții a anunțat arestarea a 421 de persoane, din care 242 în regiunea Parisului.

Primăria din Lille a fost distrusă și incendiată, iar la Aubervilliers, în nord-estul Parisului, depoul a fost incendiat, cel puțin 13 autobuze fiind distruse.

Au fost atacate în special secțiile de poliție, iar o filmare de pe rețelele de socializare pare a arăta cum este jefuit un vehicul de poliție, din care răsculații, aparent, reușesc să ia arme.

În orașul Roubaix, de la granița cu Belgia, mai multe clădiri au fost incendiate, inclusiv un hotel, care s-a prăbușit.


De altfel, poliția belgiană se teme de o “contaminare” a protestelor, iar la Bruxelles au fost făcute câteva arestări, joi seara.

Context. Marți, un adolescent, oprit în trafic, într-un control de rutină, a refuzat să oprească și a fost împușcat mortal de poliție. Filmul incidentului s-a răspândit pe rețelele de socializare, provocând mânie, în ciuda reacției autorităților care l-au arestat imediat pe polițist.

Surse: France 24, BFMTV

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday