Considerăm că balonul chinezesc de spionaj nu a colectat informații în timp ce zbura deasupra SUA”, a declarat Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, fără a oferi alte detalii. Anterior, Wall Street Journal scria că, pe baza concluziilor preliminare ale unei anchete, balonul a folosit tehnologie americană și a colectat date cu caracter audio-vizual în timp ce zbura deasupra SUA.

Reamintim, Armata americană a doborât în luna februarie un balon chinezesc de spionaj deasupra Oceanului Atlantic. Acesta a zburat timp de o săptămâna deasupra SUA și Canadei înainte de a fi doborât, la ordinul președintelui Joe Biden.

China susținea atunci că “balonul de spionaj” identificat de Pentagon este de fapt un “dirijabil civil chinez, de supraveghere la mare altitudine” care s-a abătut de la ruta planificată din cauza vântului. Ministerul chinez de Externe spunea că acesta este folosit în scopuri “principal meteorologice”. 

Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday