Miercuri, când musulmanii din întreaga lume au sărbătorit prima zi de Eid al-Adha, una din cele mai importante sărbători, un irakian care locuiește în Suedia a dat foc unui exemplar al Coranului, în fața celei mai mari moschei din Stockholm.

Bărbatul a avut aprobare din partea poliției suedeze pentru a desfășura această formă de protest, în baza dreptului la liberă exprimare. Ca reacție, un important cleric din Irak a făcut apel la proteste furioase, iar astăzi zeci de persoane au intrat cu forța în curtea ambasadei suedeze din Bagdad. Au stat acolo 15 minute, până la sosirea forțelor de ordine.

Ulterior gestului bărbatului, poliția suedeză a declarat că a lansat o anchetă pentru incitare la ură. Arderea Coranului a fost condamnată de multe țări cu majoritate musulmană, inclusiv de Turcia, țară membră NATO, care încă nu a ratificat în parlament cererea de aderare a Suediei. Președintele turc a declarat că în cele din urmă, îi vom învăța pe occidentalii aroganți că insultarea musulmanilor nu înseamnă libertate de gândire”.

Irakul a declarat că incidentul a fost “o reflectare a unui spirit agresiv, plin de ură, care nu are nimic de-a face cu libertatea de exprimare”. Iranul a vorbit despre o “provocare, un lucru inacceptabil”.

Premierul suedez a recunoscut că arderea Coranului este un lucru legal, dar nepotrivit. În ultimele luni, astfel de acțiuni ofensatoare au provocat revolte în Suedia. Poliția a respins recent cereri similare de protest, dar instanțele au decis apoi că acestea ar trebui să fie permise din motive de “libertate de exprimare”.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday