Lucrătorii din domeniul energiei, medicii, pompierii, poliția și alte servicii din regiunile Herson, Nikolaev, Dnipropetrovsk și Zaporijie sunt implicați în aceste exerciții și vor simula situații de urgență și de protecție a populației civile, în scenariul unui atac sau al unui incident nuclear la centrala Zaporijie, fiind testate și modurile de informare și de evacuare a populație.

Luna aceasta, Ucraina a acuzat Rusia de planificarea unui atac terorist asupra centralei pentru a elibera radiații, însă Moscova a negat acuzațiile. “Scopul antrenamentului este de a coordona acțiunile tuturor serviciilor în cazul unei amenințări reale și a unei situații de urgență la centrala nucleară Zaporijie”, a declarat unul dintre guvernatorii ucraineni, îndemnând locuitorii să rămână calmi.

Centrala nucleară de la Zaporijie, cea mai mare din Europa, este situată în apropierea orașului Energodar, în sudul Ucrainei. Aceasta a fost ocupată de Rusia de la începutul lunii martie a anului trecut, la scurt timp după începutul invaziei. Președintele Zelenski a îndemnat luna aceasta comunitatea internațională să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt ocupației centralei și pentru a garanta siguranța acesteia. 

Săptămâna trecută, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei a acuzat că Rusia a finalizat pregătirile pentru un atac asupra centralei nucleare, a minat răcitorul centralei și a plasat explozibili în apropierea a patru dintre cele șase reactoare. Totuși, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a precizat că nu au fost descoperite astfel de mine, iar Casa Albă a subliniat că nu are informații că o amenințare nucleară în Ucraina “este iminentă”.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday