Datele biroului european de statistică arată că în 2022, Uniunea Europeană a exportat automobile în valoare de 158 de miliarde de euro, cu opt miliarde peste nivelul-record înregistrat în anul 2015. Întrucât valoarea importurilor a fost de 62 de miliarde, blocul comunitar a înregistrat un excedent comercial de 96 de miliarde de euro.

23% din mașinile fabricate în Uniunea Europeană au ajuns în Statele Unite, care a reprezentat astfel principala piață de export, urmată de Marea Britanie (17% din total), China (15%), Coreea de Sud și Elveția (ambele cu câte 5%), Japonia și Turcia (ambele cu câte 4%).

Cele mai multe importuri pe piața blocului comunitar au provenit din China și Marea Britanie (ambele cu câte 15% din total), urmate de SUA (14%), Coreea de Sud (13%), Japonia (12%), Turcia (10%) și Mexic (8%).

Valoarea schimburilor comerciale extra-UE cu vehicule a crescut în medie cu 3,8% pe an între 2002 și 2022, importurile (4,4%) crescând mai rapid decât exporturile (3,6%).

Sursa: Eurostat

Foto: Christine Bird | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday