Sondajul arată că 65% dintre cetăţenii americani susțin înarmarea Ucrainei, comparativ cu 46% în luna mai. Dintre aceştia, 81% sunt democrați, 56% republicani și 57% nu sunt afiliaţi unui partid politic. La sondaj au participat 1.004 respondenţi, dintre care 400 de democraţi şi 383 de republicani. 

Conform rezultatelor, 76% dintre americani consideră că acordarea de ajutor Ucrainei ar dovedi Chinei și altor state rivale că Statele Unite au “voința și capacitatea de a-și proteja interesele, aliații și pe sine”.

De asemenea, sondajul a relevat că o mare parte a cetăţenilor americani, între 67% și 73%, şi-au exprimat intenţia de a opta, la alegerile prezidențiale de anul viitor, pentru un candidat care este dispus să asigure asistenţa militară necesară Ucrainei și care va susține NATO. 

Sondajul a fost realizat la câteva zile după ce Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a iniţiat o rebeliune la nivelul grupării, pe fondul nemulţumirii faţă de modul în care Ministerul rus al Apărării a gestionat invazia din Ucraina. Aceasta a fost oprită după intervenția președintelui bielorus Alexandr Lukașenko, pentru a evita ”vărsarea de sânge”. 

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday