Completul de trei judecători de la Curtea de Apel londoneză a decis, în urma unui vot de 2 la 1, că planul guvernului este ilegal. În acest fel, a întors hotărârea din decembrie 2022 pronunțată de Înalta Curte.

Magistrații au argumentat că din cauza deficiențelor sistemului de azil din țara africană, solicitanții ar putea fi trimiși înapoi în țara de origine, unde ar putea fi persecutați sau supuși unor tratamente inumane. Inițiativa legislativă a fost criticată de mai multe organizații de caritate, grupuri de solicitanți de azil și chiar de agenția ONU pentru refugiați, UNHCR.

Verdictul este o adevărată lovitură pentru guvernul lui Rishi Sunak, care s-a angajat să stopeze valul de imigranți care vin în țară pe ambarcațiuni mici. Guvernul a înaintat în parlament proiectul de lege care prevede că toți solicitanții de azil care ajung în UK prin “mijloace neregulamentare” să fie trimiși cu forța în Rwanda, unde să le fie analizate cererile de azil.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday