Update ora 18:50 Conform BFMT TV, care citează procuratura, polițistul care l-a împușcat pe adolescent este arestat preventiv. Autoritățile au stabilit înainte că agentul nu a folosit în mod legal arma și este cercetat pentru omucidere.

Update ora 14:15 Gerard Darmanin, ministrul francez de Interne, a anunțat că 40 de mii de polițiști vor fi mobilizați în toată țara în această noapte, după două zile de violențe în marile orașe. Spre comparație, în noaptea de miercuri spre joi doar 9.000 de polițiști au fost în stradă.

Darmanin a informat că 180 de persoane au fost arestate după manifestațiile de noaptea trecută, iar 170 de polițiști au fost răniți. Ministrul a mai declarat, citat de NY Times: “Nu a fost vorba despre un mic protest, ci despre un mic grup de oameni care a decis să atace simbolurile republicii. Când ataci școli, centre comunitare sau primării, ataci simboluri”.

Procurorii francezi au cerut anchetarea ofițerului de poliție care l-a împușcat mortal pe tânărul de 17 ani, sub acuzația de omucidere voluntară. Procurorul Pascal Prache a declarat că “nu au fost îndeplinite condițiile legale pentru folosirea armei”. Ofițerul va fi adus astăzi în fața judecătorilor, care-i vor comunica acuzațiile, și ar putea fi plasat în arest.

Știrea în formă inițială: Proteste violente au avut loc, în noaptea de miercuri spre joi, în toată țara. Regiunile Paris și Lille au fost afectate în mod special de revoltele de noaptea trecută. Primarul unei localități de lângă Lille a declarat că orașul pe care îl conduce a suferit ”daune grave”. Un centru comunitar și un supermarket Lidl au fost atacate și ”complet distruse”. Edilul a criticat protestatarii: ”Au atacat instituții publice, centre de viață socială și locuri care oferă un serviciu oamenilor”.

În orașul Lille, o stație de metrou a fost incendiată, ceea ce a perturbat transportul public. În localitatea Mons-en-Baroeul, ”în jur de 50 de oameni purtând cagule” au intrat în primărie şi au stârnit mai multe incendii. ”Abia am evitat ceea ce era mai rău. Trei agenți de poliție care se aflau înăuntru au reușit cu greu să scape – atât din mijlocul violenței, cât și al incendiilor”, a declarat primarul.

Violențe au avut loc și în Paris, în suburbia Nanterre unde a fost ucis adolescentul. Protestatarii au aruncat artificii și petarde înspre agenții de poliție, au incendiat mai multe vehicule și au distrus mobilierul stradal. Poliția a folosit gaze lacrimogene, în încercarea de a ține situația sub control.

Președintele Macron a convocat o ședință a celulei de criză și a îndemnat la calm, după ceea ce a numit violențe ”nejustificate. Un băiat, Nahel, a fost ucis în urmă cu două zile, iar acest lucru a stârnit o mare emoție. Emoția care însoțește moartea unui tânăr necesită contemplație și calm și asta a cerut guvernul. Pentru mine, următoarele ore trebuie să fie un timp pentru contemplație și respect”, a spus șeful statului.

Procurorul din Nanterre a rezumat șirul evenimentelor care au dus la moartea lui Nahel, marți dimineață, de la momentul în care doi polițiști pe motociclete au văzut vehiculul BMW, înmatriculat în Polonia, și au încercat să-l oprească pentru verificare. Vehiculul, în care se aflau trei persoane, a refuzat să se conformeze și a trecut în viteză pe roșu, la un semafor.

Polițiștii au plecat în urmărirea mașinii, care a săvârșit mai multe abateri rutiere și a pus în pericol viața pietonilor și celorlalți participanți la trafic. Ulterior, un polițist a ordonat din nou șoferului să oprească, iar când acesta nu a făcut-o, l-au împușcat. Procurorul a detaliat că agentul nu a folosit în mod legal arma și este cercetat pentru omucidere.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday