Consiliul UE și Parlamentul European au aprobat, miercuri, acordul preliminar cu privire la consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun. Regulamentul își propune ca statele membre “să își grupeze cererea și să achiziționeze în comun produse din domeniul apărării în grupuri de cel puțin trei țări”, urmând ca astfel de achiziții să fie susținute parțial de la bugetul Uniunii.  

Pentru a beneficia de sistemul comun de achiziții publice, companiile de armament trebuie “să fie stabilite și să aibă structurile de conducere executivă în UE, Islanda, Liechtenstein sau Norvegia și nu pot fi controlate de o țară terță neasociată”, subliniază Consiliul UE în comunicatul oficial.

De asemenea, mai arată acordul, contractanții trebuie să utilizeze instalații și resurse situate în UE sau într-o țară terță asociată. Utilizarea instalațiilor din afara UE este permisă numai în cazul în care un producător din UE nu dispune de infrastructură relevantă pe teritoriul UE”.

În ultimul an și jumătate, țările europene au furnizat în mod regulat armament Ucrainei pentru a o ajuta să se apere. Totuși, ritmul de producție nu este suficient de rapid pentru a reface stocurile Europei, deoarece companiile din domeniul apărării s-au plâns că nu pot crește ritmul fără a semna mai multe contracte în acest sens.

Acordul provizoriu trebuie aprobat de Consiliu și de Parlament, iar după revizuirea juridică, va fi adoptat în mod formal de ambele instituții. Președinția Consiliului intenționează să înainteze acordul reprezentanților statelor membre pentru aprobarea cât mai rapidă a acestuia. “Dacă războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne-a învățat un lucru, acesta ar fi că nu suntem pregătiți să ne apărăm singuri. Trebuie să remediem situația împreună, așa cum ar fi trebuit să facem de mai demult”, a declarat un europarlamentar german care a condus negocierile. 

Comunicatul integral al Consiliului

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday