Marți după-amiază, o fată de 14 ani și un băiat de 20 au fost înjunghiați în Grădina Botanică din Craiova, incident în urma căruia minora a decedat. Poliția a reținut un suspect, despre care autoritățile au confirmat astăzi că este elev la Colegiul Național Militar “Tudor Vladimirescu”.

Principalele declarații ale reprezentantei Colegiului Național Militar “Tudor Vladimirescu”:

“Colegiul Național Militar a declanșat o anchetă internă în acest moment pentru a stabili tot ce se poate stabili la nivelul instituției în legătură cu acest eveniment. Cu siguranță vom pune la dispoziția organelor abilitate care desfășoară cercetarea penală la nivelul municipiul Craiova în legătură cu acest caz toate datele pe care le avem la dispoziție. 

Dacă organele abilitate vor declara că fapta săvârșită de elev este reală, automat conform legislației MApN este declarat incompatibil cu sistemul militar. Această incompatibilitate cu sistemul militar duce la exmatriculare. 

Există testarea psihologică organizată de centrele speciale ale MApN la admitere. Aceasta nu se face în colegiile militare. Pe parcursul școlarizării într-un colegiu militar elevul beneficiază de consiliere psihologică din partea consilierului școlii și de consiliere și orientare profesională. Se aplică teste și nu a s-a demonstrat nimic până la această oră. Copilul nu a avut abateri grave până la finalizarea clasei a XI-a. Nu putem spune că nu a avut sancțiuni, dar nu pentru abateri grave. Sancțiune pentru un colegiu militar înseamnă și întârzierea la raportul de dimineață sau întârzierea la studiu; da, aici a fost încadrat, dar nu pentru abateri grave. Nu a avut altercații, nu au fost sancțiuni aplicate pentru asta. Trebuie să vă spun că este un elev de 7.67, este un elev mediu.

Trebuie să vă spun că nu am putut să facem o întâlnire a cadrelor didactice. Știți că este în desfășurare examenul național de bacalaureat. Condițiile de desfășurare și metodologia nu permit cadrelor didactice să intre în școală pe perioada desfășurării probei de bacalaureat, dar comportamente care să ne ducă cu gândul la o astfel de faptă, în niciun caz nu am întâlnit cu el. Este șocant. Nu am discutat cu membrii familiei după incident. Nu au luat legătura cu noi, iar în momentul în care s-a încercat să se ia legătura cu ei nu au răspuns la telefon. 

Pregătirea militară pentru elevi este conform programei școlare, pregătire militară generală. Nu se pune vorba de trageri. Copiii sunt minori și nu sunt pregătiți pe astfel de sisteme.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday