Agenția pentru armament a anunțat că luni a fost lansat un vehicul hipersonic, din Biscarosse, Golful Biscaia, aflat în sud-vestul Franței. Rezultatul testului nu a fost însă anunțat, oficialii explicând că datele sunt în curs de analizare.

Rachetele hipersonice sunt vehicule propulsate inițial de o rachetă care le scoate în afara atmosferei, iar apoi acestea alunecă pe atmosferă, fără propulsie, atingând viteze foarte mari. Spre deosebire de rachetele balistice, care au o traiectorie fixă la lansare (și care poate fi calculată și interceptată) rachetele hipersonice sunt dirijabile și își pot schimba direcția, fiind, în același timp, foarte greu de interceptat la vitezele respective.

Franța a încheiat, în 2019, un contract cu compania aerospațială europeană Ariane Group pentru gestionarea programului VMAX ce vizează dezvoltarea tehnologiei necesare pentru crearea unei rachete hipersonice.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday