Rusia. Vladimir Putin admite că gruparea Wagner a fost finanţată de stat. Între mai 2022 şi mai 2023 a primit un miliard de dolari. Anterior, oficialii ruşi negau că ar avea legături cu mercenarii Wagner.

Președintele rus a declarat că gruparea mercenară Wagner a fost finanțată în întregime de statul rus. Conform lui Vladimir Putin, statul a alocat 86 de miliarde de ruble (791 de milioane de lire sterline) pentru finanțarea trupelor Wagner, între mai 2022 și mai anul acesta. Putin a adăugat că șeful grupării, Evgheni Prigojin, a câștigat aproape la fel de mult în aceeași perioadă din afacerea sa cu alimente și catering.

În trecut, Rusia a negat afilierea cu gruparea de mercenari și a insistat că nu există în mod oficial, deoarece contractorii militari privați nu au temei legal în Rusia.

Sky News relatează că grupul privat de mercenari Wagner a luptat în Ucraina în numele Rusiei, deşi este o entitate separată de Armata Rusă subordonată Ministerului Apărării. Prigojin a susţinut, în repetate rânduri, faptul că trupele sale nu au primit suficiente provizii și muniție din partea statului rus, şi, în consecinţă, au suferit pierderi semnificative.

Sursă: Sky News

Folosim cookies