Update ora 13:50 Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat că contraofensiva înregistrează progrese pe toate fronturile: “În regiunile Donbas și Zaporijie au avut loc înaintări. Soldații noștri avansează în toate direcțiile, iar aceasta este o zi fericită! Le doresc băieților noștri mai multe astfel de zile”.

Președintele nu a detaliat, însă deja a fost confirmat faptul că trupele ucrainene au trecut râul Nipru în weekend și au cucerit un sat de lângă Herson. Adjunctul ministrului Apărării a informat, luni, că soldații au recâștigat controlul asupra satului Rivnopil din regiunea Donețk, amintește BBC.

Știrea în formă inițială: Potrivit ISW, care citează surse ruse, o parte (nu e clar cât de mare) a mercenarilor Wagner îl urmează pe Prigojin în Belarus, unde autoritățile le-au pus la dispoziție un teren imens pentru construcția unei baze care să poată găzdui 8.000 de soldați și echipamente, în regiunea Mogilev.

Deși aceasta se va afla la circa 200 de kilometri de granița cu Ucraina și la trei ore de mers cu mașina până la Kiev, ISW consideră că amplasarea bazei Wagner acolo nu reprezintă o amenințare imediată împotriva Ucrainei. Mai observă că președintele bielorus Alexander Lukașenko ar putea încerca să folosească Wagner ca pe un scut în condițiile prezenței de lungă durată a Armatei Ruse în Belarus, deși este neclar în ce măsură Prigojin îi poate fi fidel lui Lukașenko.

Alte surse ruse raportează intrarea coloanelor Wagner din Rusia în Belarus, marți dimineață.

ISW mai observă că Putin i-ar fi putut aresta pe comandanții Wagner pentru trădare, dar le-a oferit în schimb iertarea și integrarea în Armata Rusă, ceea ce indică nevoia acesteia de forțe instruite și eficiente. “De asemenea, retorica lui Putin pare a susține o campanie internă de informare pentru a ierta și a păstra luptătorii Wagner, în condițiile în care surse locale din Rusia au raportat că aceștia continuă să recruteze oameni în Sankt Petersburg, Ekaterinburg, Novosibirsk și Tiumen”, mai arată ISW.

Între timp, Armata Ucraineană își continuă contraofensiva și a avansat ieri pe cel puțin două sectoare ale frontului, în direcția Bakhmut, și la Rivnopil, în apropiere de granița administrativă dintre regiunile Donețk și Zaporijie. Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, forțele sale au recucerit 130 de kilometri pătrați de teritoriu în sudul Ucrainei, de la începutul contraofensivei.

Bloggerii ruși raportează marți dimineața lupte intense și bombardamente ale Armatei Ruse, atât în dreapta cât și în stânga Niprului, la Herson, acolo unde forțele ucrainene au securizat un teritoriu în weekend, când rușii erau ocupați cu rebeliunea lui Prigojin.

Deși era de așteptat ca artileria rusă să bombardeze acumularea de forțe ucrainene din stânga Niprului, nu este clar deocamdată în ce măsură Armata Ucraineană va reuși să deschidă de aici o nouă axă de atac spre pozițiile fortificate ale rușilor din sudul Ucrainei.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday