Ministerul rus al Apărării a declarat că două avioane de vânătoare Typhoon ale RAF și un avion de recunoaștere RC-135 au fost interceptate deasupra Mării Negre, precizând că acestea s-au îndepărtat atunci când aeronavele de luptă Suhoi Su-27 s-au apropiat. Flightradar arată că cele trei aeronave britanice au decolat din România și că aveau transponderele pornite, pentru a putea fi văzute.

Rusia precizează că “avioanele de luptă rusești au zburat în strictă conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian deasupra apelor internaționale, fără a traversa rutele aeriene sau a se apropia periculos de mult de aeronavele unui stat străin”. O scurtă înregistrare video postată online chiar de Ministerul Apărării din Rusia pare să arate un RC-135 marcat “Royal Air Force”.

Ministerul britanic al Apărării a confirmat ulterior că cele trei avioane RAF s-au aflat în zonă, dar a descris operațiunea ca fiind una de rutină în spațiul aerian internațional. Un purtător de cuvânt a declarat că “Au fost observate aeronave rusești în zonă. Atât aeronavele RAF, cât și aeronavele rusești și echipajele lor au operat în siguranță și profesionalism pe tot parcursul operațiunii.”

Însoțirea aeronavelor de recunoaștere de aeronave de luptă NATO deasupra Mării Negre are loc după ce, anterior, avioanele de luptă rusești au hărțuit un avion polonez și chiar au provocat prăbușirea unei drone americane.

Sursă: SkyNews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday