Premierul britanic a declarat jurnaliștilor că rebeliunea începută de șeful Wagner, Evgheni Prigojin a scos la iveală “adevărate fisuri” în conducerea președintelui rus Vladimir Putin, împărtășind astfel opinia secretarului american de stat, Antony Blinken. 

Este o situație pe care o monitorizăm de ceva timp, instabilitatea care va fi cauzată de invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia”, a adăugat premierul britanic.

Întrebat de reporteri dacă este de părere că evenimentele de vineri și sâmbătă din Rusia ar putea contribui la îndepărtarea lui Vladimir Putin de la conducere, a răspuns că este prea devreme pentru a determina clar consecințele acțiunilor lui Prigojin, dar a asigurat că Marea Britanie este pregătită pentru mai multe scenarii, fără a le enumera.

Guvernul Marii Britanii nu a precizat până acum ce scenarii are în vedere, iar oficialii au insistat să sublinieze că orice provocare la adresa autorității lui Vladimir Putin este o problemă internă a Rusiei.

Este o chestiune pur internă pentru ei și, în primul rând, dorim ca ei să se comporte în mod responsabil și să protejeze civilii. Problemele schimbării regimului în Rusia trebuie să le rezolve în primul rând Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Sunak, ulterior declarației premierului.

Evgheni Prigojin a fost de acord să oprească înaintarea trupelor care ajunseseră în regiunea capitalei ruse, după o negociere intermediată de președintele bielorus, Aleksandr Lukașenko. Apoi, Kremlinul a anunțat că acuzațiile împotriva lui Evgheni Prigojin vor fi retrase, iar acesta urmează să plece în Belarus. Totuși, în presa rusă au apărut astăzi informații conform cărora dosarul penal al lui Prigojin nu ar fi fost de fapt închis.  

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday