Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, a declarat la Vilnius că “Germania este pregătită să staționeze permanent o brigadă robustă în Lituania” și că ar trebui construite facilități pentru găzduirea trupelor.

Germania conduce deja grupul de luptă al NATO din Lituania, format din aproape o mie de militari. Vilnius a cerut în repetate rânduri Berlinului să trimită trupe de luptă în țară, iar Berlinul a răspuns în iunie 2022 că va avea o brigadă complet pregătită, care să apere Lituania în cazul unui atac.

Cu toate acestea, până acum, Berlinul s-a opus staționării permanente a celei mai mari părți a brigăzii în Lituania, insistând că trupele ar putea fi desfășurate rapid din bazele germanice. În prezent, doar postul de comandă al brigăzii cu aproximativ 20 de soldați germani se află în Rukla, Lituania, restul rămânând în diverse locații din Germania.

Sursă: DW, Reuters

Foto: Michael Kuelbel | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday