Guvernul britanic a detaliat că programul de pregătire condus de Londra, denumit Operațiunea Interflex, le-a oferit recruților ucraineni cu pregătire militară slabă sau inexistentă abilități critice pe câmpul de luptă. Transmite că pregătirea durează cel puțin cinci săptămâni şi, în urma acesteia, soldaţii au învăţat, printre altele, mânuirea armelor, tehnici de prim ajutor și tactici de patrulare. Ministerul britanic al Apărării vrea să antreneze aproximativ 30 de mii de recruți ucraineni până în 2024.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că instruirea militară va continua atât timp cât va fi necesar: “Marea Britanie și partenerii noștri internaționali vor continua să ofere acest sprijin vital, ajutând Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești, atât prin instruire pe câmpul de luptă, cât şi prin oferirea de echipamente și muniție atât timp cât va fi nevoie”.

Marea Britanie și alte nouă ţări partenere (Canada, Australia, Noua Zeelandă, Norvegia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Lituania și Olanda) au iniţiat acest demers încă din luna iunie a anului trecut. În ianuarie, Marea Britanie a anunțat că a instruit, în cadrul unui program similar, 10 mii de militari ucraineni, în a doua jumătate a lui 2022. În această primăvară, și Pentagonul a confirmat că a antrenat peste 7.000 de militari ucraineni de când a început războiul. Alți 4.000 de soldați au efectuat la începutul anului exerciții în Germania, pe diferite arme.

Marea Britanie a oferit Ucrainei un ajutor militar în valoare de 4,5 miliarde de lire sterline şi a furnizat peste 10 mii de rachete antitanc, 100 de mii de cartușe de artilerie şi sisteme de apărare aeriană.

Surse: The Guardian, Gov.uk

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday