Analiștii CNN explică faptul că Putin trebuie acum să se confrunte cu consecințele celei mai serioase provocări la adresa securității naționale a Rusiei și, implicit, la adresa autorității acestuia în calitate de președinte. În decurs de o zi și jumătate, Rusia s-a confruntat cu amenințarea reală a unei insurecții armate, președintele Vladimir Putin promițând să pedepsească luptătorii Wagner care se deplasau spre Moscova, înainte ca un acord brusc și neprevăzut, mediat de președintele bielorus Alexandr Lukașenko, să dezamorseze criza la fel de repede precum a apărut.

CNN amintește că Prigojin a fost de acord să părăsească Rusia și să plece în Belarus, ca parte a unui acord cu Lukașenko. Înțelegerea implică retragerea trupelor Wagner din “marșul dreptății” spre Moscova, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Kremlinului. De asemenea, acuzațiile penale împotriva sa și a luptătorilor săi au fost retrase. Multe lucruri rămân însă neclare, mai scrie publicația americană. Analiștii se întreabă acum care va fi în continuare rolul lui Evgheni Prigojin în cadrul Wagner și, la o scară mai largă, în războiul din Ucraina. 

De asemenea, rămâne în continuare de văzut câți luptători Wagner vor alege să semneze un contract cu Ministerul Apărării de la Moscova, o posibilitate oferită de Kremlin. Purtătorul de cuvânt al guvernului rus a declarat sâmbătă că viitorul lui Prigojin și al Wagner rămâne incert, șeful grupării însăși oferind puține informații cu privire la acordul cu Moscova.

Pericolul nu a trecut totuși nici pentru șeful Wagner, mai atrag atenția analiștii: “Putin nu iartă trădătorii. Chiar dacă spune: «Prigojin, du-te în Belarus», el rămâne un trădător și cred că Putin nu va trece cu vederea niciodată peste acest lucru”, a declarat Jill Dougherty, fosta șefă a filialei de la Moscova a CNN și expert în domeniul relațiilor diplomatice ale Rusiei. Aceasta aduce în discuție și posibilitatea asasinării lui Prigojin în Belarus, în condițiile în care mulți opozanți ai regimului au avut în trecut un sfârșit tragic. “Atât timp cât Prigojin este susținut, el rămâne o amenințare, indiferent unde se află”, a explicat Jill Dougherty.

Putin se confruntă acum cu probleme reale, mai mulți experți afirmând pentru CNN că, deși acesta a supraviețuit confruntării indirecte cu Prigojin, președintele uneia dintre cele mai mari puteri militare ale lumii pare acum slab și afectat, în fața guvernelor străine, a poporului rus și a propriei armate. Situația din ultimele două zile amenință chiar și poziția de președinte pe care Vladimir Putin o ocupă din anul 2000, în contextul în care viitori critici ai regimului ar dori să-l răstoarne de la putere și ar primi astfel sprijinul diferitelor agenții guvernamentale.

Analiza completă pe CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday