Direcția Națională Anticorupție a emis un comunicat de presă prin care explică faptul că, în urma unor percheziții din 30 septembrie 2022, procurorii au decis azi începerea urmăririi penale față de șase suspecți (trei persoane fizice și societățile comerciale SC Alessia Pro Trans Spedition SRL, SC Luxortransrom SRL și SC Mrln Shippping Grup SRL), în dosarul contractelor de achiziții la baza Mihail Kogălniceanu, pentru săvârșirea unor infracțiuni de: folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, dacă fapta a fost săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, luare de mită și dare de mită.

Astfel, în perioada mai 2019 – septembrie 2022, unul dintre suspecți, care ocupa funcția de coordonator transport (transportation coordinator) în Departamentul Transporturi (Transportation Office) de la baza Mihail Kogălniceanu și care era acreditat și autorizat să gestioneze și să lucreze cu informații confidențiale – business sensitive, s-a folosit de funcție pentru a accesa sistemul Departamentului de Apărare al SUA – Departament of Defense (DoD) în legătură cu activitatea zilnică din cadrul domeniului de transport.

Apoi ar fi pus la dispoziția celorlalți doi suspecți, care controlau cele trei societăți comerciale menționate mai sus, informații nedestinate publicității referitoare la contractele comerciale încheiate de firmele din România cu două agenții autorizate de Forțele Armate ale SUA să negocieze și să încheie contracte cu contractori agreați.

Acele informații ar fi privit prețurile cadru minimale și maximale, generale, oferite pe categorii de transport, kilometri, capacitate gabaritică, pe categorii precise de mijloace de transport, date privind punctul de plecare, punctul de sosire și rute strict stabilite, pentru România și alte țări din Europa.

Accesul la datele respective ar fi permis SC Alessia Pro Trans Spedition SRL, SC Luxortransrom SRL și SC Mrln Shipping SRL să încheie mai multe contracte în contextul de mai sus și să încaseze de la de la autoritățile americane suma totală de peste 16.321.445‬ euro.

Pentru aceste <servicii> suspectul ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite, dintre care amintim: sume de bani, un teren în suprafață de 574 mp situat în municipiul Constanța, cu o valoare declarată de 250.000 lei și un autoturism AUDI Q7, cu o valoare declarată de 170.000 lei“, precizează DNA.

Unul dintre cei doi oameni de afaceri, care controlau cele trei societăți amintite mai sus, a ocupat și el funcția de “transportation coordinator”, dar a fost concediat în luna aprilie 2019, ca urmare a încălcării unor prevederi din regulamentul intern al bazei militare.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumelor totale de 531.450 euro și 1.501.847 lei, ridicate cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la locațiile unde își desfășoară activitatea cele trei societăți comerciale și la domiciliul unuia dintre oamenii de afaceri, cercetat în contextul de mai sus“, mai arată DNA.

Sursă: DNA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday