Joe Biden și premierul indian Narendra Modi au încheiat ceea ce presa internațională numește a fi “un pact istoric”, în urma vizitei acestuia din urmă la Casa Albă. Frustrate de ambivalența Indiei față de Rusia, în conflictul din Ucraina, SUA s-au străduit să alăture India arcului defensiv pe care îl construiesc în jurul Chinei, arată The Tlegraph.

Pe fondul unui val de acorduri, navele marinei americane se vor putea opri în șantierele navale indiene pentru reparații, în timp ce Washingtonul construiește un arc defensiv de aprofundare a alianțelor în jurul Chinei. Profesorul Maya Jasanoff, expert în istorie la Universitatea Harvard, a scris în NY Times că “mesajul nu poate fi mai clar: în al Doilea Război Rece cu China, Statele Unite vor India de partea lor”.

Printre multiplele acorduri încheiate între cele două țări se numără și un pact defensiv care prevede că General Electric va produce și va livra motoare F414 (care propulsează printre alte aeronave de luptă și pe cele americane F-18 sau pe cele suedeze Gripen) pentru modelele de luptă indiene Tejas. India va cumpăra, de asemenea, 31 de drone MQ-9B SeaGuardian, în valoare de 3 miliarde de dolari.

Navele americane din Oceanul Indian vor putea primi service și reparații în porturile indiene iar compania americană Micron Technology va construi o nouă unitate de testare și ambalare a semiconductorilor, în valoare de 2,7 miliarde de dolari, în India.

Surse alternative: Telegraph, NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday