Consiliul European a publicat miercuri un proiect de lege în baza căruia guvernele pot permite instalarea de programe-spion pe dispozitivele jurnaliștilor, dacă au indicii că sursele de presă țin legătura cu infractori care ar putea reprezenta o amenințare la adresa statului.

Europarlamentarul olandez Sophie in’t Veld, care a supervizat investigația Parlamentului European privind utilizarea programului de spionaj Pegasus asupra jurnaliștilor și a personalităților publice, a declarat că permisiunea de a spiona presa în interesul securității naționale nu este necesară. “Cred că ceea ce face Consiliul este inacceptabil. Este, de asemenea, de neînțeles. Ei bine, este de neînțeles dacă sunt serioși în privința democrației”, a adăugat aceasta.

Cu toate acestea, primul draft al legislației, care a fost prezentat inițial de Comisia Europeană pentru a consolida protecția independenței jurnalismului în țările în care aceasta este amenințată, cum ar fi Polonia și Ungaria, includea garanții puternice împotriva utilizării programelor de spionaj. The Guardian subliniază că legea trebuie să fie aprobată de Parlamentul European înainte de a intra în vigoare.

Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ), care are peste 300 de mii de membri, în 45 de țări, a acuzat Consiliul European că nu ține cont de principiul libertății presei și că “pune jurnaliștii și mai mult în pericol” decât sunt deja. Acordarea puterii guvernelor de a plasa programe de spionaj pe telefoanele jurnaliștilor, având ca motiv securitatea națională, poate provoca un efect de intimidare asupra informatorilor și a altor surse, a avertizat FEJ.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday