Raportul prezentat de Antonio Guterres, secretarul general al ONU, în fața Consiliului de Securitate al organizației evaluează că, în total, Armata Rusă și grupările afiliate (precum Wagner) au ucis în 2022 136 de copii pe teritoriul Ucrainei, au mutilat 518 și au lansat 480 de atacuri asupra școlilor și spitalelor din Ucraina. De asemenea, se mai arată în raportul analizat de Reuters, forțele ruse au folosit 91 de copii pe post de “scuturi umane”.

ONU estimează în raport și că forțele ucrainene au ucis 80 de copii în timpul atacurilor de anul trecut, au mutilat 175 și au lansat 212 atacuri asupra școlilor și spitalelor din țară. Ca urmare, Organizația Națiunilor Unite a decis adăugarea forțelor armate ale Rusiei pe o listă globală a infractorilor. Ucraina nu a fost adăugată pe listă, probabil având în vedere că uciderea copiilor nu a fost intenționată, aceștia fiind victime colaterale ale contraatacurilor ucrainenilor. 

Secretarul general al ONU s-a declarat “deosebit de șocat” de numărul mare ce copii uciși și mutilați de atacurile forțelor armate ruse. De asemenea, Antonio Guterres a transmis că este “deosebit de tulburat” de numărul mare de copii uciși de către forțele armate ale Ucrainei. Încă de la începutul războiului, Rusia a negat că atacurile sale ar fi vizat civili și că soldații ruși ar fi ucis copii în Ucraina. 

În cadrul aceluiași raport, ONU a confirmat că 91 de copii au fost răpiți de forțele armate ruse, dar toți au fost ulterior eliberați. Organizația a verificat și transferul ilegal a 46 de copii din Ucraina în Rusia, deși numărul este probabil mult mai mare. Moscova susține că a înființat un program umanitar care a avut ca scop transferul a mii de copii ucraineni din Ucraina în Rusia, pentru a-i proteja de bombardamente.

Surse: Reuters, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday