În 2022, în UE au fost produse 349 de milioane de tone de cărbune (+5% față de anul precedent), iar consumul a urcat 454 de milioane de tone (+2%). Această revenire a început în 2021 și a fost determinată în principal de lignit.

Uniunea Europeană a produs 294 de milioane de tone de cărbune brun (lignit), în creștere cu 6% față de 2021. Cu toate acestea, producția a rămas sub cifrele din 2019, de dinainte de pandemie.

Lignitul este produs în nouă state membre UE, cu Germania ca principal producător. Anul trecut, Germania (131 de milioane de tone) a înregistrat aproximativ 44% din producția totală de lignit din UE. Celelalte state membre producătoare sunt Polonia (19%), Bulgaria (12%), Cehia (11%), România, Grecia, Ungaria, Slovenia și Slovacia.

Cifrele referitoare la consumul de lignit sunt foarte asemănătoare cu cele ale producției, deoarece acest tip de cărbune nu este comercializat, ci utilizat pe plan intern pentru a produce energie electrică. În timp ce lignitul este rareori folosit pentru producția de energie electrică în țările UE, acesta este folosit în mai multe țări din Balcanii de Vest. Cu toate acestea, în ultimii ani, ponderea lignitului în producția de energie electrică a scăzut și în Balcanii de Vest, în timp ce hidrocentralele și gazele naturale sunt în creștere.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday