Oficiali de la Bruxelles au declarat pentru Euractiv că instituțiile europene se pregătesc să primească cele două ţări în Spațiul Schengen în acest an. Explică că ambele ar putea circula liber, fără vize, în spațiul aerian începând din octombrie, iar controalele de la frontierele terestre ar putea fi eliminate până la 1 ianuarie 2024.

În ceea ce privește România, noul prim-ministru Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul săptămânii, un plan menit să convingă Austria să voteze favorabil pentru alăturarea ţării la Spațiul Schengen.

În decembrie anul trecut, aderarea României la zona Schengen a fost oprită de Austria. 

Potrivit oficialilor de la Sofia, Bulgaria ar avea șanse mari să fie acceptată şi integrată complet în spaţiul Schengen până în ianuarie 2024, dacă exercită presiuni diplomatice și își manifestă dorința de a continua reformele. 

Olanda a blocat, anul trecut, alăturarea Bulgariei la Schengen. Totuşi, guvernul lui Mark Rutte a lăsat de înțeles că apreciază eforturile parlamentului bulgar și ultimelor patru guverne de a iniţia o reformă judiciară “reală”, prin introducerea unui mecanism de anchetă independentă. Măsura a fost adoptată în luna mai. Stabilirea unui nou guvern la Sofia, după o criză politică prelungită, a eliminat un alt obstacol din calea aderării Bulgariei.

Următorul obiectiv major al instituțiilor bulgare este aderarea la zona euro, începând cu 2025.

În iulie, Comisia Europeană va publica ultimul raport în cadrul mecanismului de cooperare și verificare, la insistențele Olandei. Raportul este aşteptat să aibă un conţinut general pozitiv, prin recunoaşterea voinței politice a statelor de a continua reformele. În plus, oficialii speculează că, deşi obiecțiile Austriei față de extinderea Schengen pe fondul crizei refugiaților nu s-au diminuat, se așteaptă ca Viena să nu-și mai folosească dreptul de veto dacă este izolată.

La începutul lunii, executivul UE a acordat o nouă asistență financiară României și Bulgariei pentru aplicarea unor proiecte pilot referitoare la gestionarea frontierelor. Bulgaria a primit 45 de milioane de euro, iar România 10,8 milioane de euro. 

Comisia Europeană a salutat progresele înregistrate în ultimele trei luni de cele două țări în domeniile azilului și returnării imigranților ilegali, gestionării frontierelor și cooperării internaționale, progrese care ar trebui să atenueze temerile Austriei că Sofia și Bucureștiul nu fac suficiente eforturi în acest caz.

Sursa: Euractiv

Foto: Tanaonte | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday