Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a detaliat că doi inculpați sunt acuzați de delapidare în formă continuată, unul de complicitate la delapidare, iar ceilalți trei de tăinuire în formă continuată.

Procurorii arată că, în perioada mai – iulie 2021, trei dintre inculpați au reușit să sustragă motorină destinată alimentării generatoarelor de la Baza Aeriană. Cei trei erau angajații unei firme care avea un contract cu o societate înființată de guvernul Statelor Unite, pentru a asigura logistica bazelor americane din România. Calitatea celorlați trei inculpați nu a fost dezvăluită.

În fapt, cei trei alimentau generatoarele cu mai puțină cantitate decât era specificat în documentele interne ale firmei la care erau angajați, dar superiorilor le-au raportat că s-au achitat de sarcină. Motorina furată o vindeau apoi către diferite persoane, la prețuri mai mici decât cele ale pieței.

Amintim că în urmă cu șapte luni, Parchetul Militar anunța reținerea a șapte militari de la Baza Mihail Kogălniceanu, bănuiți că au furat șapte tone de kerosen și motorină din rezervele unității. Aceștia ar fi acționat în anul 2022.

Comunicatul integral al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța

“La data de 26.05.2023, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a dispus trimiterea în judecată a unui număr de şase inculpați, doi dintre aceştia, sub aspectul comiterii infracţiunii de delapidare în formă continuată, unul, pentru infracţiunea de complicitate la delapidare iar ceilalţi trei inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire în formă continuată.

S-a reținut, ca stare prezumtivă de fapt, că în perioada mai – iulie 2021, primii trei inculpaţi, având calitatea de angajaţi în cadrul S.C. E.E. S.R.L. au dezvoltat un mod de operare, în sensul sustragerii de cantităţi de motorină aparţinând acestei societăţi, raportând totodată superiorilor din cadrul societăţii că respectivele cantităţi ar fi fost livrate Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu, în scopul alimentării generatoarelor, conform contractelor încheiate cu K.B.R., această din urmă societate fiind înfiinţată de guvernul Statelor Unite ale Americii, pentru a asigura logistica bazelor americane de pe teritoriul României.

În concret, din probatoriul administrat în faza de urmărire penală a rezultat că primii trei inculpaţi ar fi alimentat generatoarele din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu cu cantităţi de motorină inferioare celor consemnate în documentele interne ale S.C. E.E. S.R.L., obținând astfel diferite surplusuri de motorină, pe care şi le-au însuşit. Ulterior, combustibilul sustras, în cantitate totală de aproximativ 5.000 litri, ar fi fost pus în vânzare către diverse persoane interesate, la un preţ reprezentând aproximativ jumătate comparativ cu cel practicat de comercianţii autorizaţi.

Trei dintre inculpați au fost cercetați iniţial sub control judiciar, în prezent nemaifiind supuşi vreunei măsuri preventive.

Totodată, în cauză a fost instituită şi ulterior menţinută măsura asigurătorie a sechestrului, asupra sumei de aproximativ 2.000 euro, ridicată de la unul dintre inculpaţi.

Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.”

Foto: DIICOT, din noiembrie 2021

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday