Programul Serviciului Național de Sănătate din UK (NHS) presupune crearea unor unități mobile, care vor fi disponibile inclusiv în parcările supermarketurilor, unde cei care au fumat vreodată sau care încă mai fumează și au ajuns la vârsta mijlocie vor putea face un tomograf gratuit.

Studiile au arătat că trei sferturi din cazurile de cancer pulmonar aflate în stadiul 1 sau 2, adică în perioada în care boala încă mai poate fi tratată, pot fi identificate prin CT. În ciuda acestui fapt, majoritatea cazurilor sunt descoperite mult mai târziu, când tratamentul este mai complicat și mai costisitor, iar șansele de supraviețuire scad.

Ideea proiectului a apărut după ce Comitetului Național de Screening al Regatului Unit (UKNSC), a spus că toți foștii și actualii fumători cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 de ani ar trebui invitați la o evaluare medicală de specialitate. Programul nu a fost lansat oficial încă, guvernanții fiind în discuție cu experții din sistemul medical, despre finanțarea pe care statul o poate oferi. În ciuda acestui fapt, miniștrii și-au exprimat deja acordul pentru implementarea proiectului.

În Marea Britanie, rata de supraviețuire în cazurile de cancer pulmonar este de doar 15%. 

Sursa: The Telegraph

Sursa foto: Анатолій Рабізо/Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday