Pachetul, anunțat de către Suedia, care deține președinția rotativă a UE, introduce un mecanism nou pentru a restricționa vânzarea și transferul de tehnologie sensibilă și produse cu dublă utilizare către alte țări, care le-ar putea vinde mai departe Rusiei. Acesta a fost adoptat pe fondul îngrijorărilor provocate de creșterea cererii acestui tip de produse, solicitate de țări afiliate cu Rusia, precum Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Emiratele Arabe Unite sau Turcia.

Lista include și trei companii cu sediul în China, au declarat mai mulți diplomați, sub protecția anonimatului, pentru Euronews. Documentul final nu a fost încă făcut public.

Mecanismul, concentrat mai degrabă pe națiuni întregi decât pe anumite companii, marchează o evoluție importantă în politica externă a UE, dar oficialii spun că va fi declanșat doar în ultimă instanță și în cazuri excepționale.

De asemenea, noul pachet interzice accesul în porturile Uniunii al navelor încărcate cu țiței sau produse petroliere, dacă există suspiciuni că acestea ar fi de origine rusă. În plus, sancțiunile pun pe lista neagră 71 de persoane și 33 de entități acuzate că ar fi implicate în deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia.

Acordul, care era în curs de elaborare încă din aprilie, a fost blocat de obiecțiile Ungariei și Greciei cu privire la includerea de către Ucraina a unora dintre companiile lor pe lista sponsorilor de război, deoarece au făcut afaceri cu Rusia sau au contribuit în alte moduri la susținerea agresiunii ruse. Totuși, pentru a grăbi procesul, Ucraina a eliminat cele cinci firme de transport maritim grecești de pe lista sa, asigurându-și astfel sprijinul Atenei. Ungaria a sprijinit noile sancțiuni, chiar dacă banca sa OTP (cea mai mare bancă comercială din țară) a rămas pe lista Kievului, dar a transmis că va reveni asupra acestei probleme atunci când UE va discuta oferirea unei noi tranșe de bani Ucrainei, din fondul european pentru pace. 

Surse alternative: Euronews, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday