Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atrage atenția asupra faptului că în ultima perioadă au apărut, în spațiul public, persoane care pretind că sunt reprezentanți ai Autorității și care contactează cetățenii fie prin email, fie telefonic, oferind recomandări de investiții și solicitând, în același timp, plata unor sume de bani.

Dacă ați fost contactați de astfel de persoane trebuie să știți că Autoritatea de Supraveghere Financiară nu inițiază astfel de demersuri nici prin email, nici telefonic, nu oferă sfaturi de investiții, nu solicită sume de bani și nici date cu caracter personal.   Pentru a vă proteja de astfel de inițiative frauduloase trebuie să abordați cu precauție orice telefon sau email pe care-l primiți și să verificați întotdeauna adresele de la care ați fost contactați”, informează ASF.

ASF mai precizează că ”cei care apelează la astfel de metode ilegale pot clona website-ul ASF și pot altera informațiile originale. Website-urile nou create pot fi foarte convingătoare, întrucât conțin elemente de identitate vizuală similare cu cele reale și includ anumite link-uri și informații de contact copiate de pe website-ul oficial al Autorității”.

Autoritatea vine și cu o serie de recomandări:

1. Pentru a vă asigura că un website este autentic, verificați adresa (URL) care apare în bara de adrese din partea de sus a paginii web. Adresa URL a website-ului oficial al ASF este: https://asfromania.ro/

Cum depistați dacă ați fost contactat în mod fraudulos:

  • de obicei, apelurile telefonice primite sunt de la un număr de telefon mobil care aparține altui stat;
  • adresa de email este a unui cont de tip Hotmail, Yahoo, Gmail etc.;
  • de multe ori comunicările în scris conțin greșeli gramaticale sau de ortografie;
  • adresa website-ului și/sau denumirea contului de rețea socială pot conține mici modificări față de cele oficiale, ca de exemplu semne de punctuație suplimentare.

2. Rețineți că terminația adreselor de email aparținând angajaților ASF este @asfromania.ro, iar conturile oficiale de social media ale ASF sunt:

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday