Vorbind despre incidentul din februarie, când un balon de spionaj chinezesc a ajuns să survoleze spațiul aerian al SUA, Joe Biden a declarat că “motivul pentru care Xi Jinping s-a supărat foarte tare în momentul în care am doborât acel balon dotat cu echipament de spionaj a fost că el nu știa că era acolo [în SUA]. Asta este o mare rușine pentru dictatori. Când nu au știut ce s-a întâmplat. Balonul nu trebuia să ajungă acolo. A deviat de la curs”.

Comentariul a fost făcut de către președintele american în timpul unui discurs ținut la o strângere de fonduri din California, la doar o zi după ce secretarul de stat Antony Blinken a călătorit la Beijing, unde a fost primit chiar de președintele chinez. Cei doi au discutat despre situația Taiwanului, războiul din Ucraina și rivalitatea dintre SUA și China în industria semiconductorilor. 

China a răspuns comentariilor făcute de Biden, catalogându-le drept “ridicole”. Purtătorul de cuvânt al Ministeruluii chinez de Externe, a declarat: “comentariile în cauză ale părții americane sunt extrem de ridicole și iresponsabile, încalcă grav faptele de bază, protocolul diplomatic și demnitatea politică a Chinei. Acestea reprezintă o provocare politică deschisă”.

Sursa: Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday