Update ora 12:30 “Apele Române” au primit noi informații din partea autorităților sârbe, care au transmis că nu există risc de poluare a Dunării la intrarea în România.

Știrea inițială: Ministerul român al Mediului a fost informat încă de marți de faptul că o navă sub pavilion bulgăresc a pierdut 35 de tone de produse petroliere pe cursul principal al Dunării, lângă localitatea sârbească Cělarevo, în vestul țării. Echipele Administrației Bazinale Banat au început monitorizarea apelor Dunării, la Baziaș.

În comunicatul emis de “Apele Române” se precizează: ”Timpii estimați de specialiștii noștri pentru propagarea poluării sunt de cca 24-30 ore până la intrarea în țară. Ținând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanță de cca 70-100 km în condițiile de non-intervenție, în aval de zona producerii evenimentului”.

Specialiștii sârbi intervin cu ajutorul armatei pentru a proteja capitala Belgrad de unda de poluare, astfel că au instalat un baraj plutitor de protecție. Specialiștii români nu vor putea instala un baraj plutitor absorbant în zona unde estimează că va intra unda de poluară în dreptul României, din cauza lățimii fluviului. Astfel, vor acționa cu material de tip spill sorb (absorbant biodegradabil pentru scurgeri), pe care-l vor răspândi din bărci cu motor.

Foto: rdvode.gov.rs

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday