Armata Rusă a folosit drone iraniene în atacurile sale de la primele ore ale dimineții de marți, iar ucrainenii au informat că au interceptat 28 din cele 30 de drone Shahed lansate de ruși. Totuși, la Liov, administrația orașului a informat că un obiectiv de “infrastructură critică” a fost lovit și incendiat. Mai aproape de linia frontului, orașul Zaporijie este puternic vizat de atacurile rusești, în ultimele zile.

Generalul Valeri Zalujni, comandantul Armatei Ucrainene, a postat pe Facebook un clip video (în care se vede data și ora) despre care spune că a fost făcut într-un centru de comandă înaintat.

Imaginile cu Zalujni au devenit virale nu numai pentru că generalul reapare după o perioadă destul de lungă de timp ci și pentru că acesta are pe piept un simbol al personajului Baby Yoda (Grogu) din seria The Mandalorian.

Anterior, rușii au susținut că generalul a fost grav rănit într-un bombardament și că ar fi fost transportat de urgență la un spital din Germania. Sâmbătă, Putin a părut să alimenteze aceste zvonuri, insinuând că acesta s-ar afla în afara Ucrainei, iar înregistrarea postată de Zalujni pare a fi fost făcută chiar în aceeași zi.

Președintele Joe Biden a declarat luni că intenția lui Vladimir Putin privind folosirea de arme nucleare tactice reprezintă o “amenințare reală”. Sâmbătă, Biden a calificat ca “absolut iresponsabil” anunțul lui Putin privind desfășurarea primelor arme nucleare tactice în Belarus.

Între timp, Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, a spus că, deși armata țării sale a eliberat opt localități de la începutul contraofensivei, ucrainenii trebuie să se pregătească pentru o luptă dură, iar “lovitura principală abia urmează” Maliar a mai spus că Rusia a concentrat un număr semnificativ de unități pe Frontul de Est, inclusiv trupe aeropurtate, dar că forțele ucrainene le împiedică înaintarea. Ea a descris situația din estul țării drept “dificilă”.

Surse: PravdaUA, Kyiv Independent

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday