În evaluarea sa zilnică, ISW arată că Armata Ucraineană a reușit în acest weekend avansări în toate direcțiile de atac, dar acestea au fost limitate. Deși recunosc, în general, faptul că armata lor pierde teren, bloggeri militari ruși susțin că pierderile ucrainenilor sunt foarte mari, iar retragerile rusești sunt unele tactice, menite să expună tehnica ucraineană loviturilor artileriei ruse.

Frontul de Sud. În regiunea Zaporijie au avut loc cele mai grele bătălii din acest weekend, cu Armata Ucraineană forțând pe ceea ce pare o nouă axă de înaintare spre Vasilivka-Melitopol. Ucrainenii au reușit să cucerească satul Piatikhatki, care consolidează flancul înaintării pe ruta principală spre Melitopol. Totuși, această nouă axă ar putea deschide și o ofensivă a ucrainenilor spre Energodar, orașul în care se află Centrala Nucleară Zaporijie.

Tot în acest weekend, ucrainenii au reușit cel puțin trei lovituri asupra unor depozite rusești de muniții aflate adânc în spatele liniei frontului, pe Frontul de Sud.

Rușii folosesc frecvent elicopetere de atac Ka-50 și Ka-52 pentru a ataca blindatele ucrainene care înaintează fără o acoperire antiaeriană foarte bună, iar Armata Ucraineană a reușit să doboare trei astfel de aparate în ultimele două zile. Anterior a existat însă o raportare potrivit căreia Rusia a adus la baza din Berdiansk peste 200 de elicoptere de atac.

Frontul de Est. Potrivit ISW, imaginile geolocalizate arată că Armata Ucraineană avansase pe 17 iunie pe la sud de Kreminna. Ca urmare, rușii au efectuat ieri atacuri la sol în această direcție, precum și la nord de Svatove. Bloggerii ruși au avertizat anterior că ucrainenii ar acumula rezerve în zona Harkov și au exprimat temerea că ofensiva principală se va desfăura pe această direcție, iar nu pe Frontul de Sud. Circa două treimi din batalioanele ucrainene pregătite pentru contraofensivă încă nu au intrat în luptă, iar Ucraina, care acum are inițiativa, are și avantajul de a alege locul atacului.

Donbas. Ucrainenii își continuă înaintarea treptată în jurul orașului Bakhmut, dar bătălia este aici mai mult una pozițională, după ce Armata Rusă pare a fi întărit defensiva cu unități din rezervă. În schimb, în jurul orașului Donețk, defensiva rusă este sub o presiune mult mai mare, din cauza apropierii Armatei Ucrainene prin suburbiile Avdiivka și Marinka. Pe rețelele de socializare circulă imagini din dronă cu ceea ce pare a fi un tanc rusesc model mai vechi (T-54), care înaintează probabil teleghidat și lovește o mină. Ulterior el este lovit fie de un aruncător de grenade fie de o dronă kamikaze ucraineană, iar explozia care urmează sugerează că tancul fusese încărcat cu o cantitate foarte mare de dinamită. Această tactictă nu este una nouă, dar folosirea unui tanc în acest sens este.

ISW arată că “forțele ucrainene ar putea întrerupe temporar operațiunile contraofensive pentru a-și reevalua tacticile pentru operațiuni viitoare”. ISW îl citează pe șeful serviciului estonian de informații militare care arată că “nu vom asista la o ofensivă în următoarea săptămână”. Similar o analiză WSJ arată că forțele ucrainene și-au întrerupt avansul pentru o evaluare tactică. ISW mai arată că pauzele operaționale sunt normale în timpul unor ofensive majore, iar aceasta nu seminfică sfârșitul contraofensivei Ucrainei.

Surse: ISW, WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday