China a reușit să dezvolte foarte rapid și la o scară foarte largă vehiculele electrice, iar acum le exportă. Mașinile nu au ajuns încă aici, dar credem că acest lucru se va întâmpla la un moment dat și trebuie să fim pregătiți”, a declarat Bill Ford, președintele producătorului auto american cu același nume.

În luna februarie, compania a anunțat că intenționează să investească 3,5 miliarde de dolari pentru a construi în Michigan o fabrică de baterii pentru vehiculele electrice. La uzina respectivă ar urma să folosească tehnologia CATL, o companie chineză producătoare de baterii pentru vehicule electrice. Acordul dintre cele două companii a atras atenția unor senatori americani, care au cerut administrației Biden să cerceteze înțelegerea dintre Ford și CATL.

Bill Ford, strănepotul lui Henry Ford, fondatorul companiei, a declarat că fabrica din Michigan ar oferi inginerilor american șansa de a învăța cum să folosească tehnologia chinezească și apoi de a o utiliza ei înșiși. Fabrica din Michigan este deținută integral de Ford. Acolo vor lucra angajații noștri, iar tot ceea ce facem este să folosim tehnologia (CATL). Asta e tot”, a explicat șeful producătorului auto american.

Directorul executiv al companiei, Jim Farley, a declarat luna trecută că producătorii chinezi de vehicule electrice sunt considerați principalii rivali ai Ford în acest sector, iar compania are nevoie fie de o poziționare distinctă fie de costuri mai mici pentru a atrage atenția cumpărătorilor: Cred că îi vedem pe chinezi ca fiind principalii concurenți, nu GM sau Toyota. Chinezii vor fi cei mai puternici”, a declarat Jim Farley în luna mai.

China este pe punctul de a deveni al doilea cel mai mare exportator de autoturisme din lume. CNBC scrie că acest avans ar putea remodela industria auto globală și ar putea afecta monopolul marilor companii rivale europene. Livrările în afara țării de autovehicule fabricate în China s-au triplat în ultimii 3 ani, la peste 2,5 milioane de unități în 2022.

Surse alternative: Reuters, CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday