Un depozit rusesc de muniții pare a fi fost lovit, duminică dimineața, în regiunea Herson, aproape de Crimeea, la circa 110 km în spatele frontului, mult peste raza de acțiune a HIMARS.

ISW arată că luptele s-au intensificat ieri pe Frontul de Sud, ucrainenii fac în acest moment manevre tactice limitate, menite să-i consolideze pozițiile câștigate pentru a putea apoi continuarea ofensivei. Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina a declarat oficial că există avansări de până la doi kilometri pe fiecare dintre axele de atac, acțiuni observate și de bloggerii militari ruși. Forțele ruse se retrag în luptă din localitățile asaltate de ucraineni, dar pretind că această tactică le provoacă ucrainenilor pierderi masive.

În ultimele 24 de ore, Armata Ucraineană pare a se fi concentrat pe axa de înaintare dinspre orașul Zaporijie spre Tokmak-Melitopol, pregătindu-se pentru spargerea liniilor fortificate ruse. Rușii răspund cu baraje de artilerie și cu frecvente atacuri cu elicopetere, mai ales asupra coloanelor de blindate ucrainene.

Între timp, New York Times (NYT) a publicat un raport, realizat cu ajutorul unor experți care au examinat digramele barajului hidrocentralei Kakhovka, și care arată că, cel mai probabil, acesta nu putea fi distrus decât de o explozie din interiorul structurii de rezistență. Acest lucru putea fi realizat prin minarea unuia dintre tunelurile tehnice care străbăteau barajul, prin interiorul structurii betonate.

NYT mai citează și un înalt oficial al armatei americane care spune că SUA au exclus un atac din exterior, așa cum ar fi unul cu o rachetă, sau un alt proiectil, ca fiind cauza exploziei. Cum forțele ruse au avut controlul barajului, de la invadarea Ucrainei, în februarie 2022, și până la distrugerea acestuia, SUA consideră că doar acestea puteau provoca explozia dinspre interior, cel mai probabil în mod deliberat, nu accidental.

Surse: ISW, NY Times, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday