Universitatea Cambridge a luat această decizie, deși în codul de conduită al instituției se arată că plagiatul constituie o abatere gravă ce trebuie pedepsită prin excluderea celor care îl comit.

Cazul a fost adus în atenția universității în 2021, atunci când studentul care scrisese lucrările a dat peste articol și a identificat că acesta conține părți copiate din două dintre eseurile sale. 

Articolul “Fredrick Jackson Turner’s Frontier Thesis, Orientalism, and the Austrian Militärgrenze” a fost publicat în 2018, în Journal of Austrian-American History, de William O’Reilly, care este  profesor asociat de istoria modernă timpurie, la Universitatea Cambridge.

La doi ani distanță de la începerea cercetărilor în acest caz, tribunalul disciplinar din cadrul universității a decis, în final, că profesorul nu trebuie concediat, întrucât acesta ar fi plagiat din neglijență și nu deliberat.

Un angajat al universității care a vorbit sub protecția anonimatului pentru Financial Times a spus că la nivelul instituției există nemulțumiri legate de rezultatul anchetei. Între timp, Universitatea Cambridge a refuzat să comenteze cazul, spunând că a fost analizat, iar acum este încheiat. De asemenea, a subliniat că articolul a fost retras din revistă. 

Financial Times scrie că, atunci când a cerut retragerea articolului din revistă, Universitatea Cambridge a invocat că autorul acestuia nu a negat că în el s-ar afla și material al cărui autor nu a fost menționat.

Instituția a refuzat să ofere detalii despre modul în care, cei ce s-au ocupat de verificarea cazului au ajuns la concluzia că William O’Reilly a plagiat neintenționat. Financial Times, care a avut acces la cele două eseuri și la articol scrie că aproape jumătate din lucrarea profesorului a fost copiată. 

Studentul a prezentat pentru Financial Times și feedback-ul pe care William O’Reilly i l-a oferit atunci când a citit eseurile și în care i-a lăudat munca și originalitatea.

Totuși, acesta nu este primul scandal în care profesorul este implicat și din care scapă fără a fi pedepsit. În 2020, lui William O’Reilly i s-a permis să conducă procese disciplinare legate de agresiuni sexuale, deși el însuși fusese acuzat de astfel de fapte. 

Sursa: Financial Times 

Sursa foto: Zerbor | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday