După două zile de discuții, întâlnirea de la Bruxelles a miniștrilor Apărării din țările membre NATO pare a fi un eșec. Un diplomat, citat de Reuters, a dat vina pe Turcia, care ar fi blocat aprobarea consensuală a planurilor secrete de luptă în caz de atac rusesc, pentru obiecții privind “formularea locațiilor geografice, inclusiv în ceea ce privește Cipru”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniștrii au revizuit, pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, planificarea de luptă, procesul fiind o necesitate după invadarea Ucrainei de către Rusia. Aceste documente, strict secrete, prevăd modul în care unitățile de luptă s-ar poziționa în diferitele scenarii ale unui atac al Rusiei.

Mai există totuși o întâlnire a miniștrilor Apărării înainte de summitul de la mijlocul lunii iulie, când șefii statelor NATO se vor întâlni la Vilnius, în Lituania, pentru a da aprobarea politică noii configurații de acțiune a alianței.

Misiunea diplomatică a Turciei la NATO a spus că nu poate comenta documente militare strict secrete.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday