Dovezile și analiza informațiilor disponibile – care includ datele furnizate de senzorii seismici și discuții cu renumiți experți în demolări – indică faptul că există o probabilitate mare ca distrugerile să fi fost provocate de explozibili plasați în prealabil în zonele critice ale structurii barajului”, se arată în raportul echipei de experți din cadrul firmei internaționale de avocatură și drepturile omului, Global Rights Compliance. 

Specialiștii au vizitat regiunea Herson din Ucraina în perioada 10 – 11 iunie, la patru zile de la distrugerea barajului Nova Kakhovka, și au lucrat împreună cu biroul procurorului general al Ucrainei și cu o echipă a Curții Penale Internaționale. Unul dintre experții firmei de avocatură, Yousuf Syed Khan, a precizat că această constatare se bazează “nu numai pe activitatea senzorilor seismici și pe opiniile experților în demolări, ci și pe alte atacuri similare”, întrucât au comparat incidentul de la barajul Nova Kakhovka cu alte atacuri anterioare ale rușilor asupra infrastructurii critice ale Ucrainei. 

În același timp, echipa de experți a respins ferm teoria conform căreia barajul s-a prăbușit ca urmare a unei greșeli, și a concluzionat că “Este foarte puțin probabil ca doar o gestionare defectuoasă a barajului să explice o asemenea catastrofă”, iar cei care au plasat explozibilii sau au supravegheat gestionarea barajului ar fi avut nevoie de acces la o mare parte a construcției, care era ocupată de forțele ruse. 

Anterior, un alt grup de specialiști au transmis că, deși ruperea barajului de la Nova Kakhovka și deversarea unuia dintre cele mai mari rezervoare din Europa a produs imediat evacuarea a zeci de mii de oameni și inundarea malurilor Niprului, efectele mai mari și mai grave vor putea fi evaluate în zilele următoare, iar impactul se va întinde pe decenii.

Surse alternative: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday