Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO a dezvăluit că, deși nu s-a luat încă o decizie de a furniza Ucrainei interceptoare de generația a IV-a, F16 americane, antrenarea piloților ucraineni este deja în curs. “Faptul că a început pregătirea ne oferă opțiunea de a decide să livrăm avioanele, iar la momentul respectiv, piloții vor fi deja pregătiți să le opereze”, a spus Stoltenberg jurnaliștilor la sosirea la o întâlnire a miniștrilor apărării la Bruxelles.

Anterior, SUA, care au un drept de aprobare sau refuzare privind livrarea de avioane F16 de către statele terțe, au arătat că nu vor bloca astfel de livrări către Ucraina, fără însă a lăsa explicit de înțeles că le-ar putea aproba.

Pregătirea piloților ucraineni va dura însă luni de zile, aceștia fiind antrenați numai pe aeronave sovietice MiG-29 și Suhoi Su-27. Ucraina nu are încă piste adaptate pentru F-16, care, spre deosebire de avioanele sovietice, poate utiliza armament inteligent, de producție occidentală.

The Guardian arată că această evoluție survine după luni de dezbateri intense la Washington cu privire la riscurile ca Ucraina să utilizeze acest tip de avioane pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei, ceea ce ar putea duce la escaladarea conflictului.

În februarie, președintele SUA, Joe Biden, a refuzat cererile ucrainene pentru livrarea unor avioane de luptă occidentale. Kievul a avertizat în ultimele zile că contraofensiva sa întâmpină dificultăți din cauza superiorității aeriane și de artilerie a Rusiei.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday