Parlamentul European a votat o rezoluție, fără caracter obligatoriu, prin care numește distrugerea barajului Nova Kakhovka “crimă de război a Rusiei”. În acest context, europarlamentarii au cerut ca la următoarele summituri NATO, să fie adusă în discuție problema includerii Ucrainei în Alianță.

Până la aderarea deplină, UE, NATO și partenerii celor două organizații trebuie să colaboreze îndeaproape cu Ucraina pentru a dezvolta un cadru temporar pentru garanții de securitate, care să fie pus în aplicare imediat după război, spun eurodeputații.

Parlamentul subliniază că integrarea Ucrainei atât în NATO, cât și în UE, ar spori securitatea regională și globală și ar consolida legăturile dintre Ucraina și comunitatea euro-atlantică. În acest sens Parlamentul European solicită un pachet de redresare pentru Ucraina, concentrat pe ajutor, reconstrucție și redresare imediată. 

În paralel, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, și-a început vizita la centrala nucleară Zaporijie cu o zi întârziere, din motive de securitate. El va evalua situația de la cea mai mare uzină nucleară a Europei, după aruncarea în aer a barajului. “Pe de o parte, putem vedea că situaţia este gravă, consecinţele există, sunt reale. În acelaşi timp, se iau măsuri pentru a stabiliza situaţia”, a adăugat Grossi.

În ceea ce privește situația de pe front, un comandant militar ucrainean susține că Ucraina a recâștigat controlul asupra a peste 100 de kilometri pătrați de teritoriu, de la începutul contraofensivei. Până acum, Armata Ucraineană a avansat cu până la trei kilometri pătrați în apropierea satului Mala Tokmachka, în regiunea Zaporijie, și cu până la șapte kilometri pătrați în apropierea unui sat la sud de Velyka Novosilka, în Donețk, au declarat oficiali militari.

Surse alternative: Parlamentul European, Reuters, Pravda

Foto: Twitter/@NOELreports

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday