Banca Centrală Europeană, care decide politica dobânzilor pentru cele 20 de state care folosesc moneda europeană, a majorat dobânda de la un nivel negativ la 3,5%. Analiștii financiari se așteaptă la o nouă creștere de un sfert de punct procentual (0,25%) la ședința de luna viitoare. 

“Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că ratele dobânzilor-cheie ale BCE vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive pentru a obține o revenire în timp util a inflației la ținta de 2% pe termen mediu”, a precizat BCE. În prezent, inflația este de 6,1% la nivelul Zonei Euro.

Ratele mai mari de împrumut sunt o preocupare în Zona Euro, care a intrat în recesiune tehnică după două trimestre consecutive de scădere, scrie The Washington Post. Totuși, piața forței de muncă este solidă, cu o rată a șomajului de 6,5%, cea mai mică din 1999.

Miercuri, banca centrală a Statelor Unite a decis să nu majoreze dobânda de referință, punând pauză unei serii de zece creșteri consecutive. Totuși, nu a exclus că ar mai putea opera o schimbare până la final de 2023.

Banca Națională a României va ține următoarea ședință de politică monetară pe 5 iulie. BNR a menținut dobânda de referință la 7%, de trei ședințe încoace.

Surse alternative: The Washington Post, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday